Museo del transporte y el territorio de la Comunidad Valenciana
Generalitat Valenciana Consellería de infraestructuras, territorio y medioambiente
Estàs en: Pàgina principal > Informació general > Objectius
 

Els continguts del Museu es presenten com a experiència cultural i didàctica, amb una informació clara i rigorosa sobre el món del transport i del territori construït. Les principals temàtiques que es desenvoluparen en el discurs expositiu, són fonamentalment dos: els transports, amb temes clarament implicats com les distintes fonts d'energia, la indústria, la tecnologia, l'economia i la societat, i l'arquitectura del territori, amb temes afins com l'enginyeria civil i els seus artífexs, els seus promotors i empresaris.
 
Cronològicament es pretén donar a conéixer la nostra història del transport i les seues infraestructures des del màs ibèric al contemporani. L'arribada del segle XXI servirà de plataforma per a presentar i exposar els projectes del futur i promoure els mitjans de transport com a motor sempre de progrés.
 
En este discurs s'ha decidit crear dos itineraris conceptualment distints. El recorregut cronològic contempla set grans períodes històrics des del màs ibèric al contemporani, períodes que es distingixen en la seua manera de viatjar, de transportar mercaderies, de comunicar-se, períodes que marquen el seu territori i ho jerarquitzen. Este recorregut temàtic se centra en aspectes puntuals del món del transport, en aspectes tècnics, energètics, socials, ingenieriles. A través d'ells s'observa el desenvolupament tecnològic, el progrés de la ciència i de la indústria del transport, les telecomunicacions o l'evolució de l'art de la construcció. Este continu desenvolupament ens porta a la visió del segle XXI, el nostre futur.
 
OBJETIUS:
  • Difondre la història dels transports: els seus orígens, la seua constant evolució, la seua influència en el desenvolupament de la societat la Història.
  • Preservar i conservar el patrimoni relacionat amb la història dels transports en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, sobretot pel que fa a tot tipus de vehicles.
  • Recuperar i propiciar el retorn a la Comunitat Valenciana de qualsevol element relacionat amb el transport i el territori de la mateixa que per les circumstàncies que anara es troben fora del seu àmbit.
  • Donar a conéixer el territori com un llegat històric construït i organitzat per la societat que ho habita i amb la finalitat de comunicar-se.
  • Potenciar la valoració d'este territori construït com a patrimoni històric i cultural de tots els ciutadans.
  • Mostrar la constant interacció entre l'evolució tecnològica de vehicles i carreteres o vies.
  • Informar sobre la influència de les noves tecnologies, energies i tècniques constructives aplicades a l'enginyeria civil.
  • Mostrar les intenses relacions que des de l'Antiguitat hi ha hagut entre transport i activitat econòmica, la seua dimensió cultural, social, política i ideològica.
  • Donar a conéixer les més importants obres d'infraestructures realitzades des de l'Antiguitat fins als nostres dies.
  • Fomentar la investigació històrica sobre el món del transport i del territori.

Objectius
galeria
© 2006 - Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori/Cátedra Demetrio Ribes UV-CHOPVT.
Nota Legal