Demetrio Ribes
Generalitat Valenciana Consellería de infraestructuras, territorio y medioambiente
Estàs en: Pàgina principal > notícies > fitxa
 
Noticias
Dimarts, 27 de maig de 2008

150 Aniversari de l'arribada del Ferrocarril a Alacant

El passat dia 26 de maig es va celebrar en el Saló Blau de l'Excm. Ajuntament d'Alacant l'acte oficial de commemoració del 150 aniversari de l'arribada del ferrocarril a Alacant (FC. Alacant-Madrid 1858-2008). Este acte, organitzat per la Conselleria d'Infraestructures i Transport, a través de la Càtedra Demetrio Ribes UVEG-FGV, va estar presidit pel Conseller d'Infraestructures i Transport, Mario Flores Lanuza, i l'Alcalde d'Alacant, Luis Díaz Alperi, i va comptar amb la presència del Vicepresident de l'Associació d'Amics del Ferrocarril d'Alacant, José Daniel Hernández, i la Directora de la Càtedra Demetrio Ribes, Inmaculada Aguilar Civera.

 

Esta celebració va tindre lloc en el mateix saló que en 1858 es va habilitar per a l'arribada  de la Reina Isabel II en la seua visita a Alacant per a la inauguració de la línia ferroviària Alacant-Madrid.

 

En la seua intervenció, Inmaculada Aguilar, va rememorar l'acte amb què 150 anys arrere la ciutat es va guarnir per a rebre la Reina Isabel II, i que va marcar un abans i un després en el desenrotllament econòmic i social d'Alacant. Així mateix també va presentar la pàgina web www.150ferrocarrilalicante.gva.es, projecte realitzat amb motiu de la commemoració d'esta important efemèride i que té com a objectiu presentar des d'una visió històrica els 150 anys del ferrocarril a Alacant, des dels inicis a l'actualitat, tractant eixos temàtics relacionats amb els inicis del ferrocarril en la ciutat d'Alacant, la incidència en el seu port, empreses, empresaris, enginyers, viatgers, les estacions i els seus servicis.

 

La web conté un apartat molt interessant amb animacions, on es pot visualitzar l'evolució del port d'Alacant, la construcció d'un pont ferroviari, o l'interior d'un Talgo. A més s'han editat vídeos amb material cinematogràfic històric. Esta informació s'ha basat en la consulta de les fonts directes per a la seua documentació, que no haguera sigut possible sense la col·laboració de destacades institucions com l'Autoritat Portuària d'Alacant, l'Arxiu Municipal d'Alacant, l'Institut Valencià de Cinematografia, el Museu del Ferrocarril-Delícies, l'Arxiu General del Ministeri de Foment o l'Arxiu Històric Ferroviari.

 

A més de la presentació de la web, al finalitzar l'acte es va repartir entre els assistents un CD amb els continguts del website, editat amb motiu del 150 aniversari del ferrocarril a Alacant.

Imàtgens:

  

© 2006 - Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori/Cátedra Demetrio Ribes UV-CHOPVT.
Nota Legal